10-05-07

toekomst?

Ik kan niet geloven dat het al 10 mei is, er zijn zoveel families uit het centrum vertrokken de laatse twee maanden dat ik de draad een beetje kwijt ben. Eindelijk is er van hogerhand het besluit genomen om mensen die een bepaalde periode in de opvangcentra verblijven de kans te geven naar een lokaal opvanginitiatief te vertrekken; daar hebben ze meer privacy en betere huisvesting. Natuurlijk betekent dat niet dat ze ook een verblijfsvergunning krijgen. En daar wringt bij sommigen het schoentje: er zijn mensen die zo bang zijn uitgewezen te worden dat ze verkiezen om na zes(!) jaar in ons centrum te blijven en geen gebruik te maken van deze regeling. Hoe bang moet je dan zijn?

Ik ben de eerste om te zeggen dat ons Belgisch asielbeleid incoherent is, maar wat te denken van het volgende verhaal:

De familie R. (ouders en vier kinderen) zijn Albanese Kosovaren; ze hebben de laatse 15 -vijftien- jaar in Duitsland gewoond waar de kinderen met succes school liepen. De vader werd steeds een werkvergunning geweigerd. De middelste zoon van 14 is doof van bij de geboorte en had in het Duits leren liplezen. Vorig jaar ruimde duitsland zijn illegalen op en werden ze op een vliegtuig naar Kosovo gezet; daar wachtte hen niet veel goeds, de vrouw werd in haar geboortedorp verkracht, de vendetta heerst er nog steeds.

Ze vluchtten naar België waar hun asielaanvraag nog lopende is.

Het oudste meisje van 16 deed een merkwaardige uitspraak die echter al haar verdriet om het onrecht goed weergeeft.

"Weet je, mevrouw, ik heb er spijt van dat ik in Duitsland geen winkeldiefstal of iets anders buiten de wet gedaan heb, dan had ik de behandeling als een crimineel die ze me daar gegeven hebben tenminste verdient."

Daar word ik dus koud van, hoe kan je zo een kind nog motiveren iets te maken van haar leven?

21:18 Gepost door April in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Zo "intriest" !
als ik dan aan onze kinderen denk die op de leeftijd van 16 zich alleen maar zorgen moeten maken over hun diploma dat ze willen halen...

Gepost door: Stien | 11-08-08

De commentaren zijn gesloten.