10-10-06

oorlogsellende

Net als we denken dat het nu toch wel héél kalm aan het worden is in het centrum zijn er twee nieuwe tchetjeense families toegekomen. Enfin, families is een groot woord. Er is een dame van 32 met haar vijf kinderen waarvan de jongste 8 en de oudste 14 is. Spijtig voor haar hebben we haar de tweede dag van haar verblijf  samen met een dochter moeten laten opnemen in het ziekenhuis met tbc.

Haar man is in 2000 omgekomen samen met 1600(!) anderen op een mijnenveld. De russische kollega van me die vertaalde herinnert zich die slachtpartij nog goed. Na zijn overlijden is ze door de broer van haar man opgevangen, die had tbc.....Wij zorgen nu voor de opvang van de overblijvende kinderen, ze zijn niet veel gewoon, zijn blij met heel weinig, je ziet dat ze veel hebben moeten missen.

De andere "familie" is een man met een zoontje van 8 en een dochtertje van 9. Zijn vrouw en twee baby's zijn bij haar ouders in Tchetjenië. Hij werd door de russen meerdere malen opgepakt en zwaar gemarteld, de sporen zie je overal op zijn lichaam. de details bespaar ik je. Zijn broer werd vermoord. na maanden ondergerdoken te hebben geleefd in een kelder is hij kunnen vluchten. Zijn zoon is zwaar gehandicapt, loopt niet, heeft autistische trekken, maar is volgens mij wel intelligent. Toen er vandaag drie straaljagers nogal laag overvlogen verkrampte hij volledig. Volgens zijn vader was hij op zijn vierde verjaardag getuige van een raketaanval op een auto die voor hen reed. De raket werd afgevuurd vanuit een vliegtuig. Wij zien dit in James Bondfilms, dit mannetje moet dit in het echt verwerken.

Als ik dit neerpen dan lijken het zelfs voor mij overdreven verhalen, maar ik kan je verzekeren dat je na zeven jaar wel het onderscheid kan maken tussen de fake verhalen en de echte gruwel. Trouwens, deze mensen zien er zo breekbaar uit, dat kan je niet acteren.

We zullen maar weer ons best doen ze een menselijk onthaal te geven, tenslotte is dat normale menselijke kontakt de beste therapie.

 

 

20:47 Gepost door April in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

*** ik word er stil van ...
Ik vind het heel erg lief en goed dat jullie die mensen opvangen. Meer kan ik er niet over zeggen.

Groetjes Althea.

Gepost door: Althea. | 11-10-06

mooi werk wat een mooi werk dat jij doet om al die mensen te helpen
ik werk zelf in een instelling van bijzondere jeugdzorg bij ons zijn ook minderjarige asielzoekers geplaatst en die tot ze 18jaar kunnen blijven hun toekomst is ook nog onzeker hoor
groetjes Marielouise

Gepost door: marielouise | 31-10-06

000 't was lang geleden dat ik hier nog eens langskwam ( te lang eigenlijk .. )
Ik sta weer stil als ik dit lees - het moet héél wat van je vragen om in zo'n centrum te werken - jij verdient zeker een heel grote pluim! En inderdaad - menselijk contact en een lief woord doet voor deze mensen waarschijnlijk méér dan wonderen! Nog een heel fijne avond! lieve groeten!

Gepost door: suikerbossie | 09-11-06

De commentaren zijn gesloten.