25-09-06

heen en weer naar brussel

Het is nu al de achtste keer dat mevrouw C. met haar twee jonge kinderen naar vreemdelingenzaken moet om te horen of ze uitgewezen wordt naar Nederland waar ze de vorige vijf jaar verbleven heeft en waar haar twee kinderen geboren zijn. Vanuit Nederland zal ze hoogst waarschijnlijk uitgewezen worden naar haar land.

Het probleem is dat we haar telkens een doktersbriefje meegeven waarin we vragen de behandeling van het oudste kindje niet te onderbreken, hij doet zonder medikatie hevige astma aanvallen.

Op vreemdelingenzaken willen ze blijkbaar wachten totdat het kind deze aanvallen niet meer doet en veilig kan reizen, maar dan kunnen ze waarschijnlijk wachten totdat hij volwassen is.... en ondertussen mag deze familie zo ongeveer één keer in de week om vijf uur opstaan om zich om 8.30 aan te bieden in Brussel, met telkens de stress dat het deze keer menens is. Je zou voor minder een astmaaanval doen.

16:16 Gepost door April in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

16-09-06

geld

Hoe langer de mensen in de centra blijven, hoe moeilijker het wordt ze voeling te laten houden met de dagdagelijkse realiteit.

Meneer L. uit Slovakije is een kettingroker, dat alleen kost hem minstens 10 euro per dag. Het zakgeld dat de mensen krijgen is 4 euro per volwassene per week , en door bij te klussen in het centrum ( schoonmaken,klusjesman of keukenhulp) kan daar nog wel wat bijkomen, maar zeker nooit genoeg om al die sigaretten te betalen. Vorige week wilde hij dat ik voor hem een afspraak maakte bij de tandarts om zijn tanden te laten schoonmaken, ze zien bruin van de nicotine. Toen ik hem zei dat we dit niet ten laste kunnen nemen, was hij kwaad...

 

Mevrouw D. is al drie jaar bij ons, heeft drie kinderen die in het dorpsschooltje naar school gaan en is zwanger van haar vierde, een vader is niet aanwezig, althans niet bij ons in het centrum.Ze werd erg nijdig toen ze hoorde dat we geen peperdure CD-rom wilde betalen die "studiehulp" beloofde, één of andere publiciteit zoals we die allemaal in de bus krijgen. Ze wilde niet geloven dat ik die ook niet kon en wilde betalen voor mijn kinderen. "Jij hebt werk en kan toch alles kopen wat je wil..."

 

Ik ben bang dat deze mensen het erg moeilijk krijgen eens ze het centrum moeten verlaten.

 

11:47 Gepost door April in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-09-06

terug naar school

Wat zijn ze moedig, onze kleine gastjes die zoals alle kindjes van het dorp op 1 september naar school stapten.

Wat zijn ze moedig, want het is niet evident naar een school te gaan als je de taal die de juf spreekt nauwelijks begrijpt.

Wat zijn ze moedig om uitgedost in de laatste tchetcheense of armeense mode naar school te stappen, want mama vindt dat je er toch op je paasbest moet uitzien op die belangrijke eerste dag.

Wat zijn ze moedig om de schampere opmerkingen van de medeleerlingen, vooral in de hogere klassen, te moeten doorstaan en niet op de vuist te gaan.

Wat zijn ze moedig vlijtig te studeren, onwetend of ze morgen niet het land uitgewezen worden.

Hebben ze dan eens"buikpijn" in de loop van het schooljaar, bij mij kunnen ze terecht voor een briefje voor de juf, want mama kan dat meestal niet schrijven.

21:09 Gepost door April in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |