23-06-06

Rare mensen, die Belgen VI

Yuriyi, een ex-resident uit Rusland woont nu vier jaar in België. Vorig jaar heeft zijn vrouw voor het eerst een vijftal maanden gewerkt in een restaurant en dit jaar heeft ook hij een fulltime job gevonden, hij is psycholoog en heeft gelukkig werk gevonden waar hij zijn bachelor diploma kan gebruiken.

Vandaag kwam hij wat ongerust in het centrum met een cheque van 500 euro die hij via de post gekregen had.

Hij vertrouwde het zaakje niet helemaal en vroeg zich af wat dit was.

Bleek dat het gewoon ging om het vakantiegeld van zijn vrouw.

Ik heb hem nog eens het sociaal zekerheidssysteem en de loonstrukturen uitgelegd.

Hij wist dit eigenlijk al, maar nu het konkreet werd vond hij het te mooi om waar te zijn.

Rare mensen, die Belgen, maar ze hebben bij momenten wel goeie ideën.

 

21:07 Gepost door April | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

20-06-06

 internationale dag van de vluchteling

Vandaag de internationale dag van de vluchteling.

Wij hebben ervoor gekozen onze buren en leveranciers te verrassen met een ontbijt dat we ze kant en klaar aan huis gebracht hebben, een succes, we werden overal goed ontvangen en "onze" vluchtelingen hadden het gevoel iets te kunnen geven in plaats van altijd de vragende partij te moeten zijn.

Ondertussen moet de dame van het blogje "hier spreekt men geen nederlands" van 16/05 terug naar Nederland, waar haar twee kinderen geboren zijn en waar ze uitgeprocedeerd is.

Triestig, er kwamen veel tranen aan te pas, maar nogmaals, we hebben geen keuze.

Soms zou je willen dat de politiekers die de wetten opstellen ze zelf moeten uitvoeren, ik voel me bij zulke momenten een pion in het systeem en vraag me af waar ik nu eigenlijk mee bezig ben.Help ik door mijn werk geen systeem in stand houden waar ik eigenlijk niet van overtuigd ben dat het werkzaam is?

Het probleem is dat ik geen alternatief kan bedenken, zolang er zulke schrille tegenstellingen zijn in de wereld blijven er natuurlijk vluchtelingen komen.

En die verdienen een humane opvang, en daar hebben ik en mijn kollega's wel impakt op....

20:28 Gepost door April | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-06-06

hopeloos

Ik besef dat ik al lang niets meer geschreven heb, maar voor de meeste mensen in het centrum is de situatie momenteel zo hopeloos dat er nog weinig blije dingen te vertellen vallen en ik wil niet dat deze blog een klaaglitanie wordt.

Een vijftal mannen en vrouwen zitten in kerkasiel sinds de laatste week van mei en beseffen steeds meer dat hun aktie niet veel losweekt bij de politici.

Gelukkig is er de wereldbeker voetbal, die geven we op groot scherm, al heb ik hierbij de bedenking: geef ze brood en spelen dan zijn ze kalm. Maar uiteindelijk geldt dit ook voor de meeste Belgen.

Werken in een asielcentrum is nooit makkelijk, maar deze dagen kunnen we alleen nog troosten en mensen uitzwaaien die bij ons vertrekken naar god weet welke klotesituatie.

Ik vind mezelf een redelijk harde tante, maar nu ben ik 's avonds beschaamd als ik mijn autotje inkruip om naar mijn komfortabele warme nest te gaan... 

21:54 Gepost door April | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |