25-02-06

mensen zonder papieren

Ik heb met verbazing gekeken naar de grote opkomst bij de betoging vandaag voor de rechten van de mensen zonder papieren.

Ook bij ons in het centrum wonen families al vier of zelfs vijf jaar, zonder enige hoop op papieren want ze zijn in de procedure bij de Raad van State, en kunnen dus elk moment uitgewezen worden.

Voor de kinderen is dit een echt drama, ze zijn soms zelfs geboren in het centrum, ze gaan naar school, ze hebben vrienden en ze maken plannen.

Beeld je in dat je als ouders leeft in een asielzoekerscentrum, in een kamertje van 4 bij 4 meter, met je twee kinderen in een stapelbed bij je op dezelfde kamer, en dit al gedurende vier jaar.

Dan moet je echt toch geen andere oplossing hebben, dat doe je toch niet omdat het klimaat in België zo goed is, of om het luxueuze leven hier.

ik kan minister Dewael begrijpen als hij zegt dat hij de wet moet toepassen, maar dan moet de procedure veranderen, want geloof me, zoals het nu loopt is het echt niet menselijk.

Nu ik toch bezig ben, ook de advokaten zouden beter moeten nadenken als ze de mensen raad geven in beroep te gaan tegen een negatieve beslissing. Er zijn mensen die echt aan advokaatshopping doen om er toch maar eentje te vinden die voor hen een beroep wil aantekenen. Dat zijn dan de mensen die door het verlengde verblijf alle bruggen riskeren te verbranden met hun thuisland en dus ook nooit een terugkeer overwegen, ze hebben ginder gewoon niets meer.

En tot slot moet je mij eens uitleggen hoe je het aandurft iemand terug naar Irak te sturen, of naar Iran .....

 

20:50 Gepost door April | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.