10-01-06

babyblues

 

M. uit Mali is een jonge vrouw van 19.

Toen ik maandag terug kwam uit vakantie  vroegen de collega’s me prioriteit te geven aan deze dame omdat ze haar zoontje van 1.5 jaar niet naar behoren verzorgt.

Vandaag hadden we  babyconsultatie en nadat de  dokter geen gezondheidsproblemen vaststelde nodigde ik mevrouw uit voor een gesprek  achteraf.

Ze kwam en we hebben eerst gepraat over hoe moeilijk het is zo jong moeder te worden, hoe moeilijk het is alleen te zorgen voor een baby die net kan lopen en die je constant in de gaten moet houden. Bleek dat ze heel veel schuldgevoelens had omdat ze zopas gestopt was met borstvoeding, en dat haar zoontje het ritme van gewoon eten nog niet te pakken had, in Mali hing hij permanent aan de borst.

Ik heb haar gerustgesteld en zelfs gefeliciteerd met het feit dat ze zo lang borstvoeding gegeven heeft, wij houden het na een paar maanden al voor bekeken.

Blijkbaar had ik haar vertrouwen gewonnen want het hoge woord kwam eruit: ze kon haar zoontje niet bekijken zonder in hem het evenbeeld te zien van zijn vader: een man van zestig, die haar voor een hoge bruidschat van haar familie gekocht heeft als zijn vijfde vrouw. Elke nacht werd ze geslagen met een ijzeren staaf omdat ze weende als ze seks met hem hebben moest. Haar familie wilde niet helpen, haar nonkel dreigde haar te vermoorden als ze durfde weg te lopen.

Uiteindelijk kreeg haar moeder medelijden en heeft haar een deel van het geld van de bruidschat gegeven om de passeur  te betalen.

Ze laat me de littekens op haar rug en armen zien.

We praten over het kind, dat het toch ook haar bloed heeft, dat zij het zal opvoeden en haar waarden kan meegeven, hem leren dat je vrouwen niet als een object koopt.

Ik bied haar aan naar ons te komen als ze het te moeilijk heeft, we nemen het kind dan wel een paar uur van haar over, zodat ze op adem kan komen.

Ik hoop dat deze zachte aanpak helpt, een gespecialiseerde dienst inschakelen blijft een optie, ik wil haar eerst de kans geven tot rust te komen. Er is ook nog de niet te onderschatten hulp van de andere Afrikaanse vrouwen in het centrum, ik heb al vaker gezien dat zij jonge moeders onder hun hoede nemen.

Wordt vervolgd…

 

 

 

 

20:07 Gepost door April | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

helpen vanuit en middenin je eigen problemen : je moet het toch maar kunnen !

Gepost door: schilderia | 11-01-06

De commentaren zijn gesloten.