28-06-05

Rare mensen, die Belgen II

't is te warm om veel te schrijven, maar dit is toch weer een mooi verhaaltje.
Meneer D. uit Tajikistan is nog maar een maand bij ons, het is een zeer traditionele Tajik (of hoe heet zo iemand ?) en hij ziet er dan ook uit als een ruiter uit een strip van Kuifje.
Hij kwam zwaar gefrustreerd terug na een dagje bij de rivier die niet ver van ons centrum loopt. Wat was er gebeurd? Hij had enkele dagen geleden bij een wandeling met zijn vrouw en kinderen gemerkt dat er in de rivier nogal dikke, mooie vissen zwemmen. Dus was hij erop uitgetrokken met een geimprovisioneerde hengel, had zich een paar smakelijke vissen gevangen, en was ze op een vuurtje aan het bakken in het bos langs de rivier.
Totdat de boswachter langskwam...
Gelukkig kent die man onderhand onze klanten en behalve het in beslagnemen van de vishengel en het doven van het vuurtje, volgt er geen boete.
Aan mij om meneer T. uit te leggen dat je in België de visjes beter laat zwemmen als je geen visvergunning hebt, en dat vuur maken in een bos niet zo verstandig is bij heet en droog weer.
 
Dit moet vreemd in de oren klinken van een man die zijn kost altijd bij elkaar ving of viste.
De Delhaize is voor hem Disneyland, waar de vis goedkoper is dan de visvergunning om hem zelf te vangen.

20:38 Gepost door April | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-06-05

pikkedieven

Verdorie, hoe twee nieuwe gezinnen de sfeer in en rond het centrum grondig kunnen verpesten. We kregen vorige week twee Slovaakse gezinnen toegewezen, beiden kwamen ze aan met de wagen, en met bergen bagage. Ze kenden elkaar niet. Sedertdien regent het klachten in het dorp over bedelende kinderen,winkeldiefstallen, madammen die op parkings achter auto's gaan zitten om hun behoefte te doen, kortom, niet prettig, niet voor ons noch voor de andere residenten die door veel mensen met hen over één kam geschoren worden.
Als je de kinderen groet krijg je een gebaar terug van je nek oversnijden, dan stel je je toch vragen over hoe dit gaat escaleren....we zien wel, we hebben geen keuze.
 
Veel mensen hebben momenteel last van hooikoorts, de meeste afrikanen kennen dit niet en slikken ijverig nivaquine omdat ze denken malaria te hebben, ik heb mijn handen vol, vooral omdat we ook een epidemie van waterpokken hebben, de meeste kindjes lopen er roodgeschilderd bij van de eosine die we op hun pokkenblaasjes smeren...'t is alle dagen carnaval.

20:13 Gepost door April | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-06-05

juni....hooimaand

Examen russisch  goed volbracht, een hele opluchting, ik heb wel  hulp van de meeste russische residenten in het centrum  gekregen, ik moest het niet riskeren woorden met een verkeerd accent uit te spreken. Het doet goed te merken dat deze mensen echt om je geven, onderhand ken ik zowat overal ter wereld mensen waar ik zeker ben welkom te zijn ; van mondialisering gesproken.
 
Toen ik om vijf uur naar huis ging was de boer het veld tegenover het centrum aan het maaien, het hooi werd in rollen verzameld, een mooi zicht.
Voor het centrum zaten een vijftal afrikanen hiernaar te kijken, dezelfde afrikanen die vorig jaar en het jaar daarvoor ook al toekeken hoe de boer zijn veld maait, hoe hij dat nog eens doet in augustus en er in de winter meststoffen op gooit. Ik voelde hen denken aan hun eigen velden ergens ver weg waar nu hopelijk een ander op werkt. Ik vraag me af waarom deze mensen geen hand mogen toesteken, het zou hun zelfbeeld alleen maar ten goede komen, zelfs zonder betaling ben ik zeker dat ze bereid zouden zijn te helpen.
 
Ik hoop nog altijd dat er eens een minister verantwoordelijk voor vreemdelingenzaken zich geroepen voelt om eens een week incognito bij ons door te brengen, om te voelen wat er gebeurd, niet om te weten....
 
19:44 Gepost door April | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |