22-03-05

Meneer E

Meneer E. heeft vandaag een positief antwoord gekregen op zijn asielaanvraag. Hij is 48, Kongolees.  Zijn vrouw en kinderen zijn nog in Afrika wegens niet genoeg geld om de reis en papieren te betalen. Meneer E. wil een opleiding volgen om schoonmaker te worden in een ziekenhuis. Ik weet niet of er überhaupt wel zo’n opleiding bestaat, maar zijn eerste keuze als woonplaats Oostende vond ik gezien zijn kennis van het Nederlands(nihil) niet zo voor de hand liggend. Uiteindelijk koos hij voor Luik.

Er is echter nog een probleem: meneer E. heeft is HIV positief en heeft een vergroot hart dat decompenseert. Hiervoor krijgt hij sedert kort een behandeling en voelt zich stukken beter. Hij is echter doodsbang dat ook zijn vrouw en kinderen de ziekte via hem opgelopen hebben, hij wil ze niet naar een dispensarium in Kongo sturen  voor depistage, want ze hebben toch de mogelijkheid niet om de nodige medicatie te kopen moesten ze besmet zijn.

Ze naar België laten overkomen kan pas legaal als hij zijn statuut krijgt, wat nog enkele jaren kan duren…..

Meneer E. legt zich bij gebrek aan keuze bij deze situatie neer, maar je merkt elke dag dat stille verdriet, die frustratie die hij niet durft te uiten, want België geeft hem nu al zo veel.

Voor al die mensen die zeggen dat al die vluchtelingen dikke profiteurs zijn die niet beseffen wat we hen geven, maak kennis met mensen zoals meneer E. ….

 

 

Vorig jaar woonde de Koerdische familie S. in ons centrum. Zoon S. was een gezellige dikkerd, echt een moederskindje van 19. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik vorige zondag in La Roche mijn pita geserveerd door zoon S. Hij heeft gesmaakt….

20:41 Gepost door April | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Goed dat er ook eens leuke dingen gebeuren. Mooie blog, ik heb nog niet alles gelezen, maar het stemt tot nadenken.

Gepost door: Bert | 22-03-05

Leuke blog... ... I'll be back...

(Weer een linkje bij op mijn blog...)

Gepost door: Kaajee | 23-03-05

De commentaren zijn gesloten.