08-03-05

babyconsultatie

Deze morgen hebben we babyconsultatie gedaan; een twintigtal kindjes tussen de 0 en drie jaar. Je mag er niet teveel bij stilstaan wat deze kleintjes meemaakten  en nog zullen meemaken, over rechten van het kind gesproken…

We hebben peuters die in het centrum geboren zijn en er nu naar de eerste kleuterklas gaan, die hebben in hun korte leven nog niets anders gekend dan de omgeving van het centrum, ouders in stress, als het al gaat om de twee ouders, we zien veel alleenstaande vrouwen.

 

Ik loop vaak langs in het kleuterklasje van het centrum, daar haal je de getraumatiseerde kleuters er zo uit, de kleine tchetjeentjes die  op een conflict met klasgenootjes enkel reageren met geweld, of het kleine Congolese mannetje dat zich superverantwoordelijk voelt voor iedereen, want het heeft de rol van de afwezige  papa overgenomen.

 

Meestal zien we deze kinderen na een paar maanden weer echt kind worden, gelukkig. De regelmaat van het schoolleven is voor hen een stabiliteit, in de vakantieperiodes zijn er elke ochtend kindjes die toch naar school komen en zwaar verontwaardigd zijn als hun juf er niet blijkt te zijn.

 

Ik ben toch blij dat de babyconsultatie weer voor een paar weken achter de rug is, er zijn dingen die ik liever doe dan prikken geven…..21:55 Gepost door April | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.